Mudanya / Trilye
Trilye, Güney Marmara’da küçücük bir belde. İstanbul’dan araçsız gelecekler için en kolay yol Mudanya’ya kalkan deniz otobüsüne binmek. Oradan yarım saatte bir kalkan minibüslerle hemen Trilye’ye ulaşılıyor. Deniz yolunu katınca İstanbul Trilye arası 135 km.
Trilye’nin ismi ile ilgili birkaç varsayım var. Rumca üç aziz anlamına geldiği ya da ismin barbunya balığı demek olan “trigliya”dan geldiği rivayetler arasında. Aslında belde Cumhuriyet döneminde Zeytinbağı adını almış, fakat hala yaygın olarak Trilye olarak biliniyor ve kullanılıyor.
Trilye bölgesi Sit alanı olduğu için doğallığını hiç yitirmemiş. 1920’lerdeki Trilye resimlerinde yörenin görüntüsü nasılsa şimdi de hemen hemen aynı. Trilye ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık olmuş. Bu yüzden attığınız her adımda tarihi bir eserle karşılaşıyorsunuz. Hatta bazı eserler köylülerin bahçelerinin içinde kalmış. Zeytinci Hasan’ın bahçesindeki tarihi çeşme gibi…
Tarihi kayıtlara göre Trilye’de 1908 yılında 820 hane varmış. 19. yüzyılın sonlarında ise beldede 109 Türk ve 3657 Rum’un yaşadığı kayıtlara geçmiş. Zaten köyde Rum ve Türk mimarisinin örnekleri görülebiliyor.
Fakat Trilye’de hiç Rum kalmamış. Sadece Yunanistan’da kurulan yine aynı isimli kasabada, Trilye’de oturanlar turistik amaçla beldeye sıkça geliyor. Zaten Yunanistan’daki Trilye ile Türkiye’deki, kardeş belde ilan edilmiş.